Hviterussland
14.09.2011
Betania har kontakt med evangelister i søsterkirker i Hviterussland.

Betania følger opp evangelisk arbeid i Hvitrussland og mottar nyhetsbrev. De trenger vår forbønn og de har det ofte vanskelig pga den politiske situasjonen i landet.

 

Historie

Det har vært pinsemenigheter i Hviterussland i over 30 år. Nå er pionerfasen over, og det er nesten ingen utenlandske misjonærer i landet, noe som også skylles utfordringer med hensyn til visum og oppholdstillatelse. På 1990-tallet opplevde bevegelsen en sterk menighetsvekst. Flere store evangelister besøkte landet, og sterke menigheter vokste frem. Landets største menighet er Grace Church i Minsk, med sine 2000 medlemmer. 

De fleste pastorene i Hviterussland må arbeide ved siden av tjeneste i menigheten. Myndighetene har stadig gjort det vanskeligere for de hviterussiske evangeliske kristne å samles i hjemmene, samt å få tillatelser til leie av offentlige steder. Flere menighetsledere har vært i fengsel de siste årene og bøter deles jevnlig ut der myndighetene mener forskrifter ikke er i orden.

 

Behov og utfordringer

De evangeliske kristne opplever vanskeligheter både fra Den ortodokse kirke og fra landets myndigheter. En ny religionslov a 2006 legger mange nye restriksjoner på menighetene. Vår søsterkirke i Hviterussland arbeider på ny under hardt press og de trenger våre forbønner for å nå videre ut med evangeliet. (tekst hentet fra PYM)

Hviterussland i krise!
2011-11-28
Den politisk og økonomiske situasjonen i Hviterussland gjør det vanskelig for mange familier, pastorer og kirker.

Siden presidentvalget for ett år siden, har situasjonen i Hviterussland blitt dramatisk forverret. President Lukasjenko lovet 40% lønnforhøyelse til alle statsansatte som stemte på han. Han vant som kjent valget og holdt sitt løfte til de statsansatte. Priser på alle varer steg kraftig og prisen på gass ble fordoblet. Like før påske eksploderte en terrorbombe i undergrunnen i Minsk. 16 personer døde og 161 ble skadet. Det mest tragiske med denne ulykken er at det regnes som sikkert at det var landets myndigheter, med presidenten i spisen, som stod for udåden. Selv i FN er dette oppfatningen av denne forferdelige ugjerningen som hadde til hensikt å spre frykt for å få folk bort fra tanker om demonstrasjoner og opprør.

 

I mai ble den hviterussiske rubelen devaluert med 36%. Siden begynnelsen av 2011 har inflasjonen steget med 63,4%. Med et slikt bakteppe er det ikke er det ikke vanskelig å tenke seg hvor tøffe dagene må være for våre kjære hviterussiske venner og hele nasjonen. Spesielt sårbare er jo barna som vokser og trenger nye sko, nytt tøy, vitaminer og næringsrik mat. Prisen på et par barnesko er nå på ca 500 norske kr. En ytterjakke koster rundt  1100 kr. En kilo appelsiner koster 22 kr, en kilo smør 25 kr, en kilo svinekjøtt ca 45 kr. Den gjennomsnittlige månedslønna ligger på mellom 1000 og 2000 kr. Vi kan neppe ane hva dette betyr for store, barnerike familier. Vi hører stadig om mennesker som tyr til alkoholen for å døyve problemene. Mange gruer seg nå til vinteren. Greier de å betale for den dyre gassen? Får barna sko så de kan gå på skolen? Dette er stadig tilbakevendende spørsmål mange foreldre nå stiller seg. Pastorene i kirkene ber og håper at de skal greie å holde kirkene åpne og varme gjennom vinteren med skyhøye gasspriser. Vi var der nå og det er kaldt i kirkene. Det hviterussiske folket trenger vår omsorg og forbønn som aldri før.

 

Undis Johannessen, fadderbarnkoordinator for Hviterussland.

Kalender
Tirsdag 24. Oktober, 2017
11:00 Bønnens time
Bønnefellesskap i møtesalen, åpent for alle å delta.
Onsdag 25. Oktober, 2017
19:00 Sangkafè
Leif Thorstein Grotbæk deltar. Ta med kontanter for kiosksalg og loddsalg. Velkommen til en hyggelig og musikalsk aften!
Torsdag 26. Oktober, 2017
19:00 Bibelgruppe for ungdom
Bibelgruppe hvor vi ber og aktuelle temaer samtales om, og vi leser hva Bibelen forteller oss om det.
Fredag 27. Oktober, 2017
21:00 Ungdomsmøte og kafè på Krona
Sted: Heddalsvegen 11, Hydroparken.
Søndag 29. Oktober, 2017
11:00 Søndagsmøte
Taler: Terje Tveiten Sang: Tjener: Jan Geir
Mandag 30. Oktober, 2017
18:30 Bønnemøte
Du er velkommen til å be sammen med oss.
Link til mer fakta om Hviterussland.
Link til mer fakta om Hviterussland.
Powered by Cornerstone